Monday, 26 November 2018

Resepi Puding Labu Bakar

Bukan setakat cantik dipandang. Rasanya pun memang sedap. 

Pencinta makanan berasaskan labu pasti akan suka puding labu bakar ini. Teksturnya seakan-akan kuih bingka tetapi tidak terlalu keras. Sedap dan enak pastinya.

Sesuai dihidangkan untuk apa juga majlis.  

Kak Zana suka buat puding labu ni untuk dihidangkan dimajlis rumah terbuka. Biasanya tetamu sangat teruja bila melihat warnanya yang menawan. 

Bikin hati tertawan. Jangan kena sawan sudahlah kan.  

Jom tengok resepinya.


Bahan-bahannya:

4 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan gula halus atau kastor
1/2 awan marjerin
3/4 cawan tepung kastad
3 1/2 cawan labu rebus (di lecek)
1 tsp vanilla
2 tsp kismis
2 tsp ceri


Cara membuatnya:

Pukul gula dengan marjerin hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji, kacau hingga rata.
Masukkan kedua-dua jenis tepung dan labu. Akhir sekali masukkan kismis dan ceri yang sudah dipotong. Sediakan acuan, sapu marjerin tuangkan adunan dan bakar hingga masak.




Selamat Mencuba.