Wednesday 20 March 2019

Resepi Kuih Kembung (Cok Kembung)

Assalamualaikum semua

Kuih kembung zaman dulu-dulu. Kalau orang belah Utara panggil Cok kembung.

Sedap makan begitu sahaja. 

Nak lagi sedap Kak Zana biasanya cicah dengan Kopi O Kampung.

Tapi kalau dulu mak Kak Zana akan buat bila ada kuah kari lebih. Contohnya hari ini masak kari ikan. Petang tu mesti dia buat cok kembung ni sebab nak cicah dengan kari ikan.

Kalau tak pun mak akan bancuh keesokan harinya. Buat sarapan pagi. Biasalah kalau kuah kari diperangat lagi sedapkan.

Sekarang ni pulak Kak Zana suka buat versi yang ada inti. Inti kacang dan ikan bilis. 

Inti ikan bilis ni favourite suami. Anak-anak lebih suka inti kacang merah.

Macam biasa, Kak Zana akan buat yang kosong untuk cicah dengan kopi O atau pun kari semalam.

Nikmat sungguh.



 Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
1 susu teh yis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 biji telur ayam (Gred B/C)
1 sudu besar marjerin (boleh tambah)
1-2 sudu besar susu pekat manis (Boleh ganti gula kalau tak nak letak susu)

Uli macam biasa dengan air suam (Panas sedikit). Uli sampai lembut. rehatkan sekitar 20-30 minit. Bentukkan seperti gambar di bawah. Rehatkan sebentar. Bila adunan nampak ringan boleh terus menggoreng. Sama seperti kita menggoreng donat.

Siap!


Selamat Mencuba.

Kuih lejen tetap dihati.