Thursday 29 November 2018

Resepi Daging Dendeng Sambal Hijau

Assalamualaikum.

Hari ini Kak Zana nak kongsi satu resepi berasaskan daging yang mudah dan sedap.

Pernah dengar daging dendeng? 

Menu ini sangat popular di kedai-kedai minang terutamanya bila kita berada di Indonesia. Pasti disetiap kedai ada dihidangkan daging dendeng ini. 

Cara memasaknya sangat mudah. Bahan-bahan yang digunakan juga tidak banyak.

Bahan-bahan:

600g daging dipotong nipis dan lebar (daging ais pun boleh)

30 biji cili hijau (direbus sehingga lembut)
5 ulas bawang putih
Sedikit lada sulah
Sedikit garam
Sedikit serbuk perisa (tak letak pun takpe)

Minyak untuk menggoreng

Agak gelap sedikit warnanya sebab terlupa kacau

Cara-caranya:

Rebus daging hingga lembut. Sewaktu merebus daging tambahkan lada sulah, sedikit garam dan perisa. Bila daging dah lembut, buangkan air rebusan. Biar daging sejuk sebentar. Kemudian daging ditumbuk menggunakan lesung batu. Jangan sampai hancur. Tumbuk-tumbuk manja saja ye.

Sediakan minyak untuk menggoreng. Setelah minyak panas, gorengkan daging yang telah ditumbuk. Goreng sedikit demi sedikit ye. Jangan sampai terlalu garing pula.

Toskan daging yang telah digoreng.

Kemudian dengan menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng daging tadi, masukkan bawang putih. Biar bawang putih layu sedikit. Seterusnya masukkan cili hijau yang telah direbus tadi. Sentiasa kacau supaya tak hangit. Sambil itu hancurkan cili tersebut menggunakan sudip. Tambahkan sedikit garam dan serbuk perisa jika suka.

Masak sekejap sahaja. Jangan sampai garing dan berubah warna.

Kalau betul cara masaknya, sedap lagi daging dendeng ni dari yang dijual dikedai minang tu. Dikedai minang adakalanya daging tu keras sangat. Sebab digoreng garing sangat. Hati-hati bila makan takut dengan gigi-gigi sekali tercabut nanti.

Sedap makan dengan nasi panas-panas. Boleh lupa diri sekejap.

Selamat Mencuba.

Resepi dari bekas pekerja. Orang Minang.