Sunday, 18 November 2018

Resepi Kuih Kasui Pandan

Adoi!

Pening dari semalam tak habis-habis. Entah apa yang difikirkan pun tak taulah. Serba tak kena.

Buntu.

Tiba-tiba telefon pulak berdering. Lama jugak deringannya, minta dijawab.

"Eh! siapa pulaklah yang telefon pagi-pagi buta ni" getus hati Kak Zana. Sambil kaki melangkah untuk mengambil telefon di dalam bilik.

"Alamak, ada 3 missed call dari Cik Zida" Macam dah nak tersembul biji mata Kak Zana dibuatya.

"Memang kena bahanlah nanti dengan makcik bawang ni" Kak Zana berbisik dalam hati.

Aghhh..

Baru teringat yang Cik Zida ada whatsapp semalam bagitau nak singgah rumah petang ni. Nak ambil pau frozen untuk maknya. Otak terus laju berfikir, tempohari Cik Zida ada cakap maknya teringin nak makan kuih kasui. Beli kat luar tu kadang-kadang tak sedap katanya.

Dalam berfikir sempat ke tidak nak buat tu, Kak Zana terus capai bahan-bahan yang ada. Kuih kasui ni sebenarnya mudah dan cepat nak disediakan. Modal pun tak mahal.

Godek punya godek. 1 jam siap kuih kasui pandan.

Lega.

Ater, moh le kita tengok resepinye.


Bahan-bahannya:
500g gula pasir
300ml air
100g daun pandan (dipotong kecil-kecil dan dimesin, ambil airnya)

100g tepung ubi
300 tepung gandum
1/2 sudu kecil air kapur makan
Sedikit pati pandan (jangan guna perisa pandan cap bintang tu ye, tak sedap)


Cara-caranya:
Didihkan air bersama dengan gula. Biar sehingga gula mencair. Biarkan sejuk sedikit.

Pada waktu yang sama sukat bahan-bahan lain. Satukan didalam mangkuk yang agak besar.

Masukkan air gula tadi ke dalam bekas penyukat air. Tambahkan air pandan yang sudah ditapis. Jadikan sehingga 1800ml air.

Satukan bancuhan tepung dan yang lainnya dengan campuran air gula dan pandan yang telah disukat sebanyak 1800ml itu tadi. Kacau rata. Kemudian tapiskan.

Sediakan pengukus. Didihkan air terlebih dahulu.

Gunakan loyang 9"x9". Kukus selama 40 minit. Pastikan setiap 5 minit penutup kukusan dibuka dan lapkan air wap yang jatuh di atas adunan kuih.

Bila sudah masak, biarkan sejuk dahulu. Kemudian boleh digaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam. Sikit saja tau.

Tips: Kukuskan kelapa terlebih dahulu untuk memastikan kelapa tersebut boleh tahan lama.


Selamat Mencuba