Friday 23 November 2018

Resepi Daging Tetel Masak Taucu Terangkat

Menu seminggu yang lalu.

Kak Zana masak Taucu Daging Tetel. Ada yang pernah bertanya sedap ke? Tak pernah dengar pun daging tetel boleh buat masak taucu.

Orang Perak je yang biasa masak taucu daging tetel ni. Tapi dulu kalau Kak Zana masakkan untuk pekerja-pekerja, biasanya licin satu periuk. Tandanya sedaplah tu kan.

Biasanya Kak Zana masak taucu ikan saja. Kalau dah teringin sangat baru masak daging tetel taucu ni. Kira menu ni macam istimewa jugaklah. Kegemaran adik-beradik, sepupu sepapat semua. Menurunlah ke anak-anak buah semua.

Resepi asal dari arwah mak saudara. Arwah ni kalau masak apa pun memang 'superb'. Tapi jangan tanya resepi dekat dia. Sukatan dia Ya Robbi. Bahan-bahan semuanya main campak-campak belaka. Kalau nak belajar masak dengan arwah memang kena tengok betul-betul. Pandai-pandailah kau 'adjust' balik resepi tu.

Daging tetel taucu ni tak boleh masak selalu. Sebab kebelakangan ni Kak Zana macam tak boleh makan daging. Bila makan daging terasa sakit dibahagian kepala dan tengkuk. Kadang-kadang sampai berhari-hari.

Faktor usia agaknya.

Biasalah bila dah berumur ni, semua kena jaga. Pantang salah makan sikit ada sajalah penyakit yang datang. Tak cukup tidur pun boleh datangkan sakit. Terlebih fikirpun pun dah tak boleh.

Supplement pun wajib kena ambil setiap hari.

Macam sekarang ni lah nak mencari idea menulis pun dah macam nak meletup otak dibuatnya.  Rangka dah ada. Waktu nak kembangkan tu kadang-kadang boleh juga tergeliat sana sini.

Mana satu 'intro' mana satu 'ending' pun dah tak boleh nak bezakan.

'Cursor' ke atas dan ke bawah. Kiri ke kanan. Tak menjadi jugak.

Tak mengapa. Sikit saja lagi ni. Setiap permulaan pasti menuju garisan penamat.

Eh. Takkanlah sampai 40 entri jer?

Cikgu dah say hi hi tu. Nak say bye-bye tak boleh lagi ni. Hutang tugasan dah berapa ni?

Dah jom.

Kak Zana nak kongsi resepi dengan korang semua.

Mudah saja resepinya.



Bahan-bahan:
600g daging tetel (direbus hingga lembut)
3 sudu besar taucu (lebih pun ok, lagi sedap)

2 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)

Sedikit gula
Cuka (kalau suka)

Cili padi 20 biji atau lebih (Boleh ditumbuk sedikit untuk tambah pedas)
Cili merah 3 biji
Tauhu basah 3 keping (potong 4)


Tak perlu ditumis ye sebab daging tetel tu dah mengeluarkan minyak yang banyak.

Bila daging dah empuk, masukkan semua bahan yang dihiris bersama taucu. Biarkan seketika. Tambahkan sedikit gula dan cuka (ikut citarasa masing-masing ye)

Boleh jugak tambahkan sedikit penambah perisa.

Kemudian masukkan cili padi dan cili merah. Biar cili lembut sedikit, baru masukkan tauhu basah.

Cukup rasa, boleh tutup api.

Siap.

Nak rasa daging tetel masak taucu yang lebih sedap kena tunggu lama sikit baru boleh makan. Macam kita buat kuah laksa. Masak petang ni, esok baru sedap rasa kuahnya sebab dah mesra semua bahan-bahannya.

Selamat Mencuba