Wednesday 5 December 2018

Resepi Kuih Puteri Ayu


Assalamualaikum

Hari ini Kak Zana nak kongsi satu resepi kuih yang mudah. Walaupun tidak menggunakan banyak bahan tetap rasanya menambat hati.

Sedap.

Cara nak buat pun memang senang sangat.

Macam pagi tadi, Kak Zana terlupa yang hari ni ada kelas mengaji lepas asar. Tiba-tiba diingatkan oleh Ustazah yang mengajar melalui whatsapp. Memang menjadi kebiasaan bila ada kelas mengaji, Kak Zana akan buatkan 1 jenis kuih untuk waktu rehat kelas mengaji ni. Saja suka-suka sambil cari pahala. Tidaklah sampai nak menunjuk-nunjuk yang kita ni pandai serba-serba.

Kalau ikutkan semangat yang tiba-tiba hilang entah kemana semenjak beberapa hari ni memang tak terbuatlah apa-apapun.

Puas juga pujuk hati. Jangan ambil pusing dengan apa yang orang kata, Pedulikan mereka yang kita anggap sahabat sejati saat diri dipinggirkan.

Bangkitlah sebelum kau terus rebah
Melawanlah tanda kau tak kalah
Pilihlah jangan kau tersalah
Cintailah usah kau berubah

Kita hanya manusia biasa.

Tak pernah tak silap dan tak pernah tak salah.

Betul tak?

Hari ni Kak Zana dibantu anak-anak untuk sediakan bahan-bahan kuih puteri ayu ni. Senang kerja mak hari ni. Alhamdulillah.




Jom kita tengok resepi dibawah.

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum (apa-apa jenama pun tak kisah)
1 cawan gula halus
2 biji telur Gred B
1 sudu kecil ovelete
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil pes pandan


Bahan-bahan lain:

1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
1 1/2 sudu besar tepung ubi

Gaul semua bahan di atas hingga rata. Masukkan ke dalam acuan dan ratakan.



Cara-caranya:

Pukul telur, gula dan ovelete sampai gebu. Masukkan pes pandan, santan dan tepung.

Biarkan air mendidih dahulu. Masukkan acuan yang telah diisikan dengan kelapa parut. Kukuskan sebentar. 2-3 minit. Kemudian baru masukkan bancuhan tepung. Jangan penuh sangat sebab adunan akan mengembang sedikit dalam proses mengukus.

Kukus selama 15 minit sampai masak dengan api yang sederhana.

Siap.

Dah siap letak kelapa. Macam nilah
Bahan-bahan yang digunakan


Selamat Mencuba.