Wednesday 5 December 2018

Resepi Ikan Cencaru Sumbat


Assalamualaikum.

Makan apa tengahari tadi?

Kak Zana masak ikan cencaru sumbat sambal belacan dan sayur petola campur suhun tumis air. Dah 2 hari asyik makan lauk ayam je. Jemulah pulak.

Memang beginilah kami. Cukup dengan satu lauk dan satu sayur sahaja.

Jadinya, hari ni Kak Zana nak kongsi resepi ikan cencaru sumbat sambal belacan ni ye.

Eh.

Resepi ikan cencaru sumbat pun nak kongsi ke? Apa salahnya kan. Cara masak setiap individu kan berbeza. Resepi pun berbeza. Kadang-kadang resepi tu sama tapi air tangan berbezakan. Sesetengah orang masak main campak-campak pun sedap dan begitulah juga sebaliknya.

Dah siap!
Jom kita tengok resepi dan cara-cara memasaknya.

Bahan-bahan:

4 ekor ikan cencaru sederhana besar (dibelah belakang & jangan buang kulit)

12 biji cili merah
10 biji cili pdi
2 inci belacan (kalau takut hidung tercabut, boleh kurangkan)
1 1/2 sudu kecil gula
Sedikit air asam jawa (1/2 cawan asam jawa + sedikit air)
Sedikit garam dan serbuk kunyit untuk digaulkan dengan ikan

Cara-caranya::

Kisar cili merah, cili padi, belacan, air asam jawa dan gula. Jangan terlampau halus. Kemudian toskan airnya. Kalau guna 'food processor' tak perlu gunakan air untuk proses mengisar. Jadi tidak perlu tapis cili yang telah dikisar itu.

Boleh juga cili yang telah dikisar itu disimpan sebentar di dalam peti ais. Supaya bancuhan cili itu mengeras sedikit.

Ikan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan cili kedalam ikan. Seperti gambar dibawah.

Panaskan minyak. Jangan gunakan banyak minyak. Boleh lihat gambar yang Kak Zana kongsi ye.



       

Resepi ikan cencaru sumbat ni ada macam-macam versi. Ada yang letak serai, bawang merah, bawah putih. Ada juga yang letak kelapa parut yang ditumbuk lumat bersama dengan cili. Ikut selera masing-masing.

Resepi Kak Zana kongsi ni sangat mudah kan. Inilah resepi yang Kak Zana guna dari dulu. Tapi kalau ikut cara mak, memang letak serai sikit. Kak Zana lebih terpengaruh dengan cara arwah mak saudara memasak.Banyak belajar dari arwah setiap kali musim cuti sekolah.

Anak-anak pun memang suka yang begini. Gandingkan pulak dengan masak lemak putih fucuk campur suhun dan tauhu basah.

Perghhhh!

Boleh lupa segala masalah. Tangguh diet hingga ke tahun hadapan.


Goreng 2 ekor sahaja dalam satu masa

Sambil menaip terdengar sorakan dari luar rumah. Rupanya ada perlawawan separuh akhir Piala AFF Suzuki antara pauskan Malaysia dan pasukan Thailand. Ini adalah perlawanan timbal balik dimana pada perlawanan pusingan pertama di Malaysia keputusan perlawanan berakhir dengan kedua-dua pasukan seri 0-0. 

Saat ini, kedua-dua pasukan seri 1-1. Andainya keputusan ini kekal hingga ke akhir perlawanan, maka dengan itu pasukan Malaysia layak untuk ke pusingan akhir menentang pasukan Vietnam ataupun Filipina.

Go Malaysia! 

Apa kena mengena ikan dengan bola pulak  ni?