Alhamdulillah. Hari ini Kak Zana sekali lagi diberikan kesempatan untuk kembali menulis di blog ini. Setelah dibiarkan bersawang sekian lama.
Impian untuk menulis masih tersemat dihati. Masih berkobar-kobar. Cuma Kak Zana perlukan sedikit masa untuk merancang jadual kerja dengan lebih baik.
Moga hari ini menjadi titik mula buat Kak Zana melakar impian yang tertangguh. Moga Allah permudahkan segala urusan Kak Zana. Aamiin.
Hari ini Kak Zana nak kongsikan satu resepi yang menjadi kegemaran Kak Zana sekeluarga iaitu Kek Batik.
Tidak dinafikan terlalu banyak resepi kek batik di internet. Tapi tak salahkan kalau Kak Zana tambah lagi satu resepi untuk korang kongsi.
Ye lah, lain orang lain resepinya. Lain juga cara memasaknya.
Begitu juga dengan kita sebagai hamba Allah. Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain. Eh! Tapi bukan ke sekarang ramai yang rambutnya blonde?
Hehehe. Kak Zana gurau je. Janganlah marah ye.
Bagi Kak Zana resepi ini ada kelainan. Penggunaan bahan pun berbeza. Rasanya juga berbeza. Tidak terlalu manis dan tak muak bila dimakan.
Jom kita lihat resepinya.
Bahan-bahan:
400g biskut (dipatah-patah 4 bahagian)
1 cawan serbuk koko (Van Houten)
1 cawan gula halus
1 biji telur
1 cawan air
1 ketul mentega (Kak Zana guna buttercup)
Cara-caranya:
Cairkan mentega. Kemudian masukkan air, gula, serbuk coklat dan telur. Kacau sehingga sebati.
Masukkan biskut marie. Kacau rata. Kemudian tutup api.
Sediakan loyang bulat saiz 8". Alaskan dengan aluminium foil.
Masukkan adunan yang telah siap tadi. Kemudian mampatkan. Biar sejuk sedikit baharu curahkan coklat keatasnya. Taburkan dengan badam cincang yang telah dibakar sedikit.
Coklat Topping:
150g whipping cream
250g coklat milk compaund (Kak Zana guna jenama Beryl's)
Panaskan whipping cream guna kaedah double boil. Jangan samppai mendidih. Masukkan coklat yang telah dipotong kecil. Kacau hingga rata. Siap.
Simpan didalam peti sejuk untuk tempoh 1-2 jam.
Sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba!
Sumber Resepi:
Siti Khamizah Yusof