Tuesday 13 November 2018

Resepi Laksa Johor

Biar betul Anjai, laksa Johor guna spaghetti? tanya Kak Zana pada sepupu.

"Ye Kak Zana, Laksa Johor memang guna spaghetti" sepupu memberikan jawapannya.

"Ish! Peliklah.Tak pandai Kak Zana nak makan. Dah macam Italian campur Jawanese pulak" balas Kak Zana dengan nada tak puas hati.

"Sudu garpunya mana?" Kak Zana bertanya lagi.

"Makan pakai tangan lagi terasa kesedapannya Kak Zana" jawab sepupu.

"Gasaklah, pakai sudu ke pakai tangan ke sukahati kau lah" getus hati Kak Zana.

Peristiwa ini berlaku sewaktu Kak Zana ambil keputusan menetap di Johor Bahru bersama pakcik dan makcik buat sementara waktu setelah tamat peperiksaan STPM. Membawa hati yang lara kononnya.

Tapi itu dulu.

Sekarang ni kalau Laksa Johor didepan mata memang licin pinggan. Mak mertua lalu pun buat tak nampak.

Itulah orang kata, kalau tak cuba tak tahu kan.

Amboi! Membebel panjang Kak Zana hari ni ye. Resepi mana? Resepi mana?

Ater, kalau dah keme bagi resepi, mike jangan le simpan jer resepi tu buat pekasam. Buat le ye. Penat keme menaipnye.
(Kak Zana dah bagi resepi, jangan lah pulak disimpan saja resepi tu. Cuba buat. Penat Kak Zana menaipnya)



Bahan-bahannya

2 peket spaghetti - dicelur
Cara nak tahu spaghetti tu dah cukup masak atau belum adalah dengan patahkan sedikit spaghetti tu dan baling ke dinding dapur.  Kalau spaghetti tu melekat (tidak jatuh)  tandanya dah masak - sindrom mak-mak terlebih tengok drama Korea. 

Bahan-bahan untuk hiasan
Tauge
Timun
Bawang Besar
Daun Selasih 
Kacang Panjang
Lobak Masin
Sedikit limau kasturi

Bahan untuk kuah
Ikg ikan tenggiri - direbus dan ditumbuk isinya (ikan kembung pun boleh)
300g udang kering - dikisar
150g udang basah - direbus kemudian kisar
2 keping kecil ikan kurai kering (dipanggang dan ditumbuk)

20 batang serai dikisar
1" halia -dikisar
3" lengkuas - dikisar
5 ulas bawang besar - dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar 

50g cili kering
100g rempah kari ikan
1kg santan
100g kerisik
6/7 keping asam gelugur
Secukup garam
Ajinmoto (gantikan dengan gula)


Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan diatas sehingga pecah minyak. Masukkan rempah kari bersama sedikit air. Kacau supaya tidah hangus. Kemudian masukkan cili kering yang sudah dikisar. Goreng lagi sampai pecah minyak. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Tambahkan air ikut kepekatan.

Selamat Mencuba