Friday 16 November 2018

Resepi Kek Kukus Buah-buahan

Assalamualaikum

Hari ini Kak Zana nak kongsi satu resepi kek buah kukus yang menjadi kegemaran Kak Zana walaupun sedar diri ini tak berapa nak comel sangat dah.

Kek buah kukus ini memang sangat sedap. Kek ini juga tahan lama. Tahan lama kalau tak dimakan.

Eh, taklah. Bergurau jer. Kek buah ini boleh tahan sehingga 3 atau 4 bulan. Caranya mudah saja.  Balutkan kek dengan aluminium foil. Letakkan didalam bekas yang sesuai. Simpan di dalam freezer. Bila nak makan, keluarkan dari freezer biarkan kek lembut.

Proses untuk menghasilkan kek ini  memang agak rumit. Ia perlu dikukus selama 4 jam. Dalam tempoh 4 jam kena pastikan air kukusan sentiasa penuh. Jadi kerja kita adalah untuk tambah air setiap 1 jam. (Air panas ye).

Tapi sambil-sambil tunggu kek tu masak, boleh saja mak-mak kat rumah tu tonton drama korea sambil-sambil lipat kain kan. Jangan pulak nanti suami balik kerja tengok kain tak berlipat dah nak sama tinggi dengan meja makan, Cari bini tak jumpa-jumpa. Dengar suara bini sayup-sayup je kan.

Ok, nanti kita cipta lagu "Biniku dimana, biniku dimana?"



Bahan-bahan:

800g tepung gandum
500g mentega - Kak Zana guna jenama Golden Chern (dalam tin) Rasanya lebih sedap
5 biji telur ayam
450g gula pasir (dijadikan gula hangus)
450g gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu makan serbuk buah pala
1 sudu besar jus oren sunquick
500g buah campuran (sebaiknya guna yang dalam kotak)


Cara-caranya:
Cara masak gula hangus
Masukkan gula ke dalam periuk atau kuali. Gunakan api sederhana besar. Bila gula sudah mula mencair, kacau perlahan-lahan sehingga gula hancur. Tambahkan 1/2 gelas air kedalam gula hangus sedikit demi sedikit dan terus kacau supaya tidak berketul.

Pukul mentega dengan gula (jangan sampai terlalu gebu). Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan. Kemudian masukkan serbuk buah pala, soda bicarbonat dan cream of tartar. Kacau perlahan menggunakan senduk kayu atau spatula. Kemudian masukkan tepung yang telah diperap bersama buah-buahan campuran. Masukkan sedikit demi sedikit. Seterusnya masukkan gula hangus yang telah disiapkan awal. Kacau hingga sebati Akhir sekali masukkan jus oren sunquick.

Masukkan adunan ke dalam loyang 9"x9" yang telah dialaskan dengan kertas minyak.

Kukuskan selama 4 jam.

Buah-buahan kering digaul dengan tepung terlebih dahulu. Biarkan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum memulakan proses membancuh kek ini.

Resepi asal dari mak saudara. Dulu Kak Zana pernah gagal berkali-kali buat kek ini. Tak tau dimana silapnya. Dah diajar secara berdepan pun tak lulus juga.

Alhamdulillah setelah beberapa kali gagal, akhirnya usaha yang bersungguh-sungguh itu telah membuahkan hasil.

Cewah. Berlagak lah tu.