Wednesday 20 March 2019

Resepi Kuih Lompang

.Assalamualaikum semua.

Setelah berbulan lamanya tak dapat nak update blog dan berkongsi resepi. Hari ini Kak Zana cuba untuk kongsi resepi sebanyak yang mungkin.

Mesti ada yang suka makan kuih lompang ni kan. Boleh katakan kuih lompang adalah salah satu kuih kegemaran Kak Zana.

Dulu memanglah tak pandai buat. Pandai makan saja.

Setelah satu demi satu kelas memasak Kak Zana hadiri dari tahun 1998 inilah hasilnya sekarang.

Ada juga yang minta Kak Zana mengajar. Buat kelas. Tidaklah rasanya. Biar Kak Zana kongsikan saja resepi di blog ini. Kalau ada yang tidak faham boleh saja follow up melalui whatsapp kemudian hari.

 Jom tengok resepinya.



Bahan-bahannya:

500ml air
100g gula merah
60g gula pasir
130g tepung beras
50g tepung ubi
60g tepung hon kwee

250ml air pandan
2 sudu teh air kapur (biasa Kak Zana guna 1/2 sudu teh kapur tambah air 2 sudu teh)

Kelapa parut (kukus sebentar untuk tahan lama, tidak basi)
Sedikit garam



Cara-caranya:

Didihkan air 500ml bersama gula dan daun pandan. Bila gula larut angkat. Tapiskan air gula biar sejuk seketika.

Gaul air gula bersama dengan tepung beras, tepung ubi dan hoon kwee. Kemudian masukkan air 250ml dan air kapur. Tapiskan.

Sementara itu didihkan air. Susun acuan didalam pengukus. Panaskan acuan terlebih dahulu.

Kalau acuan tidak panas lubang kuih lompang tidak akan terhasil.

Bila acuan sudah panas, curahkan adunan ke dalam acuan.

Siap!


Selamat Mencuba.